8 Οκτωβρίου 2018

Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ);

Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις -1ora Blog

Έννοια της «Κοινωνικής Οικονομίας»

Για να καταλάβουμε τι είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του Ν. 4430/2016 θα πρέπει πρώτα να αναφερθούμε στην έννοια της «Κοινωνικής Οικονομίας». «Κοινωνικής Οικονομία» είναι το σύνολο των οικονομικών, επιχειρηματικών, παραγωγικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο μιας εταιρείας ή ένωσης προσώπων, των οποίων ο σκοπός είναι η επιδίωξη του συλλογικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων.

Τι είναι η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ);

Με απλά λόγια είναι η σύμπραξη μιας ομάδας ανθρώπων, με στόχο μια επικερδή δραστηριότητα, που όμως εξυπηρετεί τα συμφέροντα του συνόλου της κοινωνίας.

Παραδείγματος χάρη ένα καφέ στο οποίο εργάζονται άνθρωποι που προέρχονται από ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, δηλαδή κυρίως αστέγους, ανέργους/μακροχρόνια άνεργους, άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ), πάσχοντες (σοβαρά παθολογικά προβλήματα, ψυχικές ασθένειες), αποφυλακισμένους, χρήστες και πρώην χρήστες εξαρτησιογόνων ουσιών, οροθετικούς, άτομα από θρησκευτικές ή πολιτισμικές μειονότητες, ρομά / τσιγγάνους, μονογονεϊκές οικογένειες, ανήλικους παραβάτες, κακοποιημένες γυναίκες, θύματα εμπορίας (trafficking), πρόσφυγες, μετανάστες, παλιννοστούντες, πληγέντες από θεομηνίες και φυσικές καταστροφές (πυρόπληκτοι, σεισμοπαθείς, πλημμυροπαθείς).

Μια τέτοιου είδους επιχείρηση βοηθά ουσιαστικά την κοινωνία να λύσει ένα ουσιαστικό θέμα, αυτό του δικαιώματος του καθενός σε μια αξιοπρεπή διαβίωση.

Ποια είναι η ιδιαιτερότητα της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης (ΚοινΣΕπ);

Η Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (ΚοινΣΕπ) είναι μια καινοτόμος μορφή ιδιωτικής επιχείρησης, που θεσμοθετήθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα. Είναι μια μορφή αστικού συνεταιρισμού, όπου επενδυτές με όραμα ενώνουν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν μια κοινά διοικούμενη εταιρεία. Ο καθένας έχει μια ψήφο και έτσι ο κάθε συνεταίρος έχει λόγο στη διοίκηση της επιχείρησης. Συνεταίρος σε μια ΚοινΣΕπ μπορεί να είναι οποιοσδήποτε: άνεργος, επιχειρηματίας, φοιτητής, συνταξιούχος, εργαζόμενος, δημόσιος υπάλληλος κοκ.

Ποιοι είναι οι πόροι αυτών των επιχειρήσεων;

Οι πόροι της Κοιν.Σ.Επ. αποτελούνται από

  • το κεφάλαιο της επιχείρησης
  • δωρεές τρίτων
  • έσοδα από την επιχειρηματική δραστηριότητα της
  • επιχορηγήσεις από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Ένωση, διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς ή Ο.Τ.Α.
  • χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης και στον Αναπτυξιακό Νόμο.

Τι γίνεται με τα κέρδη των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων;

Τα κέρδη της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης δεν διανέμονται στα μέλη της, εκτός αν τα μέλη αυτά είναι και εργαζόμενοι σε αυτή.

Τα κέρδη διατίθενται ετησίως κατά ποσοστό :

  • 5% για το σχηματισμό αποθεματικού
  • έως 35% διανέμονται στους εργαζομένους της επιχείρησης ως κίνητρο παραγωγικότητας
  • το υπόλοιπο διατίθεται για τις δραστηριότητες της επιχείρησης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Έλεγχος και κυρώσεις επί των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.

Αν η αρμόδια Υπηρεσία τήρησης του Μητρώου του άρθρου 14 διαπιστώσει ότι νομικά ή φυσικά πρόσωπα χρησιμοποιούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του Νόμου αυτού με σκοπό να αποκομίσουν για λογαριασμό των ιδίων ή για λογαριασμό άλλων παράνομο περιουσιακά όφελος, διατάσσεται, με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, η οριστική διαγραφή της Κοιν.Σ.Επ., στην οποία αυτά μετέχουν, από το Μητρώο Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας, ενώ παράλληλα επιβάλλεται με απόφαση του κατά τόπο αρμόδιου Περιφερειάρχη πρόστιμο σε βάρος της Κοιν.Σ.Επ. ύψους τουλάχιστον πέντε χιλιάδων (5.000,00) ευρώ. Η δε επιβολή των ως άνω διοικητικών κυρώσεων είναι ανεξάρτητη από κάθε άλλη αστική, ποινική ή πειθαρχική κύρωση που τυχόν προβλέπεται σε βάρος των διοικούντων μελών της Κοιν.Σ.Επ. από την κείμενη νομοθεσία.

Επίλογος

Οι ΚοινΣΕπ είναι ένα πολύτιμο εργαλείο, που αξίζει την στήριξη όλων μας, αλλά και την επαγρύπνηση σε θέματα διαφάνειας.

Μπορούμε να κάνουμε πολλά αλλάζοντας απλώς την συμπεριφορά μας και τον τρόπο που επιλέγουμε προϊόντα και υπηρεσίες, προκειμένου χωρίς να επιβαρυνθούμε στο παραμικρό, να βοηθήσουμε την εύρυθμη λειτουργία της κοινωνίας και να συμβάλουμε στην επίτευξη της κοινωνικής δικαιοσύνης .

Αρκεί την επόμενη φορά να πιούμε τον καφέ μας σε μια ΚοινΣΕπ ή να αγοράσουμε δώρα για τα αγαπημένα μας πρόσωπα από μια ΚοινΣΕπ.

Κάντε κλικ εδώ για να μάθετε ποιες ΚοινΣΕπ βρίσκονται στην περιοχή σας.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η διεύθυνση email σας δεν θα δημοσιοποιηθεί.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.